Cliff View Modern Mansion-R128 Stuttgart Door Werner Sobek

Cliff View Modern Mansion-R128 in Stuttgart door Werner Sobekby Werner Sobek

Ruimtelijke complexiteit en innovatieve energieconcepten maakten van dit huis een experiment, niet alleen in termen van woonarchitectuur, maar ook voor de ontwikkeling van veel grotere constructies.

Dit gebouw met vier verdiepingen werd in 1999-2000 gebouwd op een heuvelachtig stuk grond aan de rand van het komvormige dal van Stuttgart. Het is ontworpen als een volledig recyclebaar gebouw dat geen uitstoot produceert en zelf-efficiënt is in termen van of verwarmingsenergiebehoefte. Het volledig glazen gebouw heeft driedubbele beglazing van hoge kwaliteit, het ontwerp is modulair en het wordt geassembleerd door pen- en gatverbindingen, boutverbindingen, daarom het kan niet alleen eenvoudig worden gemonteerd en gedemonteerd, maar is ook volledig recyclebaar. Zoals verwacht produceren zonnecellen de elektrische energie die nodig is voor controle en energieconceptengineering.

Toegang tot het gebouw kan worden gemaakt via een brug die naar de bovenste verdieping leidt. Op dit niveau vinden we de keuken en het eetgedeelte. De twee onderliggende niveaus bieden achtereenvolgens een woon- en slaapgedeelte en de utiliteitsinstallaties. Elk van de vier niveaus wordt bepaald door enkele meubelstukken, die ook in het interieur van het gebouw op het concept van maximale transparantie wijzen.

De dragende constructie van het gebouw bestaat uit een stalen frame, verstevigd door diagonale staven en opgetrokken op een gewapend betonnen vlot. Alle interieurelementen, van gevels tot dragende en andere niet-dragende onderdelen, zijn modulair ontworpen en geassembleerd volgens afzonderlijke methoden.

Zo ontstond het innovatieve computergestuurde energieconcept waarmee de woning kan worden gebouwd zonder warmte af te geven. Dit maakt het mogelijk om overal ter wereld informatie over het huis te verstrekken, zelfs als klanten er toegang toe hebben via een computer of telefoon. De warmte-energie van de zon wordt geabsorbeerd door met water gevulde panelen aan de plafonds. Deze warmte wordt vervolgens overgebracht naar een warmteopslag, waar het in de winter wordt verwarmd. Op deze manier fungeren de plafondpanelen als warmtestralers en is er geen bijverwarming nodig.

De huishoudgids

In dit gebouw kunnen we op de een of andere manier het detailniveau en de klokprecisie van een Duitse ingenieur en architect zien, alles is eenvoudig, duurzaam en gericht op de toekomst. Dit alles wordt verpakt in een tijdloze rechthoekige vorm die altijd zal herinneren aan perfectie en eenvoud, tijdloze attributen in een uniek conservatief ontwerp.

architecten

Werner Sobek, Stuttgart/Duitsland

Planningstijd:

1998 1999

Bouwtijd:

1999 2000

Diensten verleend door Werner Sobek:

Ontwerp, objectplanning en bouwtechniek voor dragende constructies en gevels

Cliënt:

Ursula en Werner Sobek Stuttgart/Duitsland

fotografen

Roland Halbe, Stuttgart/Duitsland

Josef Schulz, Stuttgart/Duitsland