Hoe Lang Gaat Isolatie Mee?

Om uw huis comfortabel en kosteneffectief te houden, heeft u betrouwbare isolatie nodig. Isolatie kan tientallen jaren meegaan, maar kan worden beschadigd door water, ongedierte en andere problemen. Als u weet wat u van uw isolatie kunt verwachten, kunt u de levensduur maximaliseren en beslissen wanneer het tijd is voor vervanging.

De Levensduur Van Uw Isolatie Schatten

Het type isolatie en de manier waarop het wordt onderhouden, bepaalt hoe lang het meegaat. Volgens de International Association of Certified Home Inspectors kunnen veel soorten isolatie, zoals cellulose, glasvezel in mat- en inblaasvorm, steenwol en foamboard tot 100 jaar meegaan. Hoewel dit technisch misschien waar is, gebeurt het alleen onder ideale omstandigheden.

Omdat de omstandigheden in de gemiddelde woning zelden ideaal zijn om de isolatie onberispelijk te houden, faalt isolatie vaak voordat de maximale levensduur is bereikt. Hoewel de garantie voor isolatie met vulling en ingeblazen isolatie kan variëren van 10 tot 70%, gaat de meeste isolatie gemiddeld 25 jaar mee, behoudens overstromingen. Ook natuurlijke isolatiematerialen, zoals stro en wol, gaan onder gemiddelde omstandigheden tientallen jaren mee.

Isolatie kan zijn effectiviteit verliezen zodra 15 jaar nadat het niet goed is onderhouden. Zelfs als u uw isolatie 50 jaar of langer grotendeels vrij houdt van schade, zal deze niet zo efficiënt zijn als toen deze nieuw was. Om die reden raden sommige experts aan om uw isolatie na 25 jaar te vervangen om er zeker van te zijn dat u een optimaal rendement behaalt.

Kiezen Voor Duurzame Isolatie

Hoewel de meeste soorten isolatie ongeveer dezelfde levensduur hebben, zijn er enkele verschillen tussen hen.

Glasvezelisolatie rot of groeit niet, maar de papieren achterkant kan dat wel. Met uitzondering van de achterkant is glasvezelisolatie niet-ontvlambaar. Het grootste probleem van glasvezel is de neiging om samen te drukken en door te zakken bij blootstelling aan veel vocht. Hierdoor verliest hij de R-waarde (thermische weerstand), waardoor hij minder efficiënt wordt. Ingeblazen is gevoeliger voor vochtproblemen dan matvorm. Knaagdieren en insecten gebruiken graag glasvezel voor nesten, waardoor het risico op schade groter wordt.

Cellulose-isolatie is gemaakt van gerecycled papier dat is behandeld om schimmel, bederf en ongedierte te weerstaan. Hoewel het deze problemen nog steeds kan ontwikkelen, houdt het minder vocht vast dan glasvezel. Omdat het dichter is dan glasvezel, comprimeert het niet zo gemakkelijk, zodat het zijn R-waarde langer behoudt. Het nadeel van cellulose is dat het duurder en moeilijker zelf te installeren is.

Minerale wol (steenwol) is zeer efficiënt, rotbestendig, vochtbestendig, brandwerend en onaantrekkelijk voor de meeste plagen. Het is in veel opzichten een ideale isolatie, maar het is duurder dan glasvezel en cellulose, en het is moeilijk voor een doe-het-zelver om te installeren.

Stijve schuimplaten zijn uiterst efficiënt en bestand tegen vochtschade. Ze worden vaak gebruikt in ruimtes waar de kans op vochtproblemen en lekkages groot is. Hoewel het geen knaagdieren of mieren aantrekt, zijn timmermieren er dol op. Zelfs voor doe-het-zelvers is de installatie eenvoudig en relatief pijnloos. Hoewel het belangrijkste nadeel de hoge prijs is, vindt u de toegevoegde efficiëntie en duurzaamheid misschien de moeite waard.

Helpt Uw Isolatie Langer Mee Te Gaan

Goed onderhoud is net zo belangrijk als het type isolatie dat u kiest. Hoewel ze gemakkelijk te vermijden zijn, kan isolatie snel falen door problemen zoals vochtophoping, stof of schade door ongedierte. Inspecteer uw toegankelijke isolatie minstens één keer per jaar om problemen vroegtijdig op te sporen.

Vocht

Een hoge vochtigheidsgraad kan ertoe leiden dat alle soorten isolatie in gevaar komen. Controleer uw dak en muren twee keer per jaar op tekenen van vocht. Blijf alert op tekenen van een hoge luchtvochtigheid in uw huis, zoals mistige ramen en schimmelproblemen, en onderneem stappen om de luchtvochtigheid onder controle te houden voordat deze uw muren en isolatie beschadigt. Raadpleeg een verwarmings-, koel- en ventilatiedeskundige als uw zolder vochtig wordt. Dit kan erop wijzen dat de ruimte meer isolatie of ventilatie nodig heeft.

Lichamelijke Schade

Isolatie kan ongeveer 15 tot 20 jaar na installatie doorhangen van kruipruimtemuren en -plafonds. Dit kan echter worden veroorzaakt door de zwaartekracht. Doorzakkende isolatie kan schimmelgroei en tocht veroorzaken. Om de isolatie op zijn plaats te houden, nieten of touw gebruiken als het in goede staat is. U moet de isolatie vervangen als deze is beschadigd of samengedrukt door vocht.

De effectiviteit van isolatie wordt beïnvloed door gaatjes en scheuren in watten of plaatisolatie. Hierdoor kunnen warmte en lucht door de isolatie heen. Schade die de isolatie comprimeert, maakt deze ook minder effectief. Dit soort schade kan optreden tijdens reparatiewerkzaamheden aan huis, stormen en plagen door knaagdieren. Hoewel het isolatie niet onbruikbaar maakt, kan het wel de levensduur verkorten.

Stof En Vuil

U kunt zien of isolatie vuil wordt door een luchtlek. Dit kan zijn omdat de isolatie maandenlang aan stof is blootgesteld. Lekkende kanalen en gaten in buitenmuren zijn veelvoorkomende bronnen van lekken. Zoek en dicht het lek voordat u vuile isolatie vervangt om herhaling van het probleem te voorkomen.

Grote delen van de isolatie die zichtbaar vuil zijn, zijn hoogstwaarschijnlijk ook samengedrukt en bevatten schimmel- en ongedierteresten, vooral als de isolatie meer dan 15 jaar oud is. Isolatie met folie aan de achterkant wordt nog meer aangetast omdat het vuil de reflecterende folie verhindert. Het is tijd om isolatie te vervangen als deze zich in een dergelijke staat bevindt.

Dieren In Het Wild

Muizen, ratten, eekhoorns, wasberen en andere knaagdieren houden ervan om hun nesten in isolatie te maken, en insecten zoals termieten, kakkerlakken en vlooien doen hetzelfde. Tijdens het proces scheuren en vertrappen ze de isolatie en brengen ze vocht, stof en ander vuil binnen. Vogels kunnen ook schade aanrichten door nesten in isolatie of het scheuren van weg te nemen stukken.

Dit kan de effectiviteit van uw isolatie ernstig aantasten en u blootstellen aan bacteriën, parasieten en andere schadelijke organismen. Het is beter om uw isolatie te vervangen als deze besmet is geraakt. Dicht scheuren en gaten in buitenmuren af om de isolatie te beschermen. Houd je zolder netjes en opgeruimd. Houd ook wijnstokken en bomen uit de buurt van muren.

Zichtbare schade is niet het enige teken dat uw isolatie faalt. Als u problemen ondervindt bij het handhaven van comfortabele, stabiele temperaturen of als u merkt dat uw verwarmings- en koelingsrekeningen voortdurend stijgen, kan het probleem een versleten isolatie zijn.

Met goed onderhoud aan uw woning kunt u ervan uitgaan dat uw isolatie u minimaal 25 jaar comfortabel houdt. Om ervoor te zorgen dat uw isolatie een leven lang meegaat, moet u deze regelmatig inspecteren op tekenen van schade.